ISLAMABAD – President Pervez Musharraf heeft gisteren de voorzitter en acht leden van het Hooggerechtshof vervangen, die ontslagen werden na het uitroepen van de noodtoestand. Dat gebeurde nadat voorzitter Iftikhar Chaudhry en 8 andere opperrechters weigerden trouw te zweren aan Musharraf. Chaudry werd onder huisarrest geplaatst, maar kon de advocatuur desondanks tot protest oproepen. Ook oppositieleidster Benazir Bhutto riep haar volgelingen voor het eerst op te demonstreren.

De nieuwe opperrechters zouden inschikkelijker zijn tegenover president Musharraf. Het Hooggerechtshof moet zich immers nog steeds uitspreken over de recente herverkiezing van de president. Die uitspraak dreigde zijn herverkiezing nietig te verklaren, waarop hij de noodtoestand uitriep.

De protesten tegen het uitroepen van die noodtoestand houden ondertussen aan in het hele land. Ook gisteren kwamen weer honderden juristen en oppositieleden op straat en werden tientallen arrestaties verricht. Ondertussen zouden volgens de politie ruim 1800 demonstranten zijn opgepakt.

Oppositieleidster Benazir Bhutto beperkte zich de afgelopen dagen tot het veroordelen van de situatie, maar riep haar aanhangers nu toch op de demonstraties te vervoegen. Ze vreesde eerder dat haar toekomstige samenwerking met Musharraf onder druk zou komen te staan. Daardoor bleven de protesten beperkt tot de advocatuur en kleinere oppositiepartijen zoals die van de voormalige cricket-ster Imran Khan.

Opperrechter Chaudry blijft ondertussen nog steeds onder huisarrest. Hij probeerde de protesten dan ook aan te wakkeren via gsm: “De grondwet is aan flarden gescheurd. De advocaten moeten mijn boodschap naar het volk brengen, opdat het in opstand komt en de grondwet in ere herstelt.”

Ook internationaal komt er steeds meer druk op de president om de noodtoestand op te heffen. Onder meer de Verenigde Naties, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten riepen op om de komende parlementsverkiezingen te laten doorgaan op de eerder vastgestelde datum.