Voedsel in Noord-Korea is nog nooit zo schaars geweest
De woordenoorlog tussen Noord- en Zuid-Korea escaleert en het Noord-Koreaanse volk lijdt ondertussen onder een regelrechte hongersnood. Een paar ambitieuze journalisten proberen het beeld van de Noord-Koreaanse werkelijkheid naar de wereld te brengen, op gevaar van eigen leven.
‘We dachten dat vrijheid van meningsuiting een illusie was. Maar nu zijn we gestart met het geloof dat de wil om te beginnen al de helft van de daad is. Als we een stap voorwaarts kunnen zetten, zullen we dat zeker doen.’ Zes Noord-Koreanen riskeren hun leven door met verborgen camera’s de groezelige realiteit van het Noord-Koreaanse leven weer te geven. De opnames en aantekeningen worden telkens het land uitgesmokkeld.
Noord-Korea is als communistisch land al decennia een donker baken in de wereld. Behorend tot de Amerikaanse ‘as van het kwaad’ doet het met zijn personencultus rond leider Kim Jong-il niet echt modern aan. Dat de ‘eeuwige president’ Kim Il-sung al bijna vijftien jaar gestorven is, maakt het mysterie Noord-Korea alleen maar groter.
‘Wat we zullen doen is relatief simpel’, zei Ryu Kyung-won, een van de Noord-Koreaanse reporters. ‘We willen de realiteit van de Noord-Koreanen opnemen en nadenken over onszelf door naar de opname te kijken als naar een spiegel.’ Het project wordt gefinancierd door het publiceren van boeken vol foto’s en interviews.
‘Ik wil gewoon het leven van mijn volk tonen’, zei een van de clandestiene reporters aan Asia Press. ‘Sommigen in Noord-Korea vinden mij misschien een verrader, maar ik heb vertrouwen in wat ik doe.’
Dat het niet goed gaat met hun land hoeft volgens Choi Jini geen betoog. Choi is een Noord-Koreaanse poëet die in 1998 naar Zuid-Korea uitweek en nu redacteur is van het project. Volgens hem is een van de grootste problemen van het land dat de leiders weigeren te luisteren naar het volk. ‘Het probleem van Noord-Korea moet opgelost worden door de Noord-Koreanen zelf.’
De voedselvoorraad in het afgesloten land blijft dramatisch. Volgens de Zuid-Koreaanse hulporganisatie Good Friends is het voedsel in Noord-Korea nog nooit zo schaars geweest als nu. De inwoners van Pyongyang, die het normaal gesproken iets beter hebben dan de rest van de bevolking, krijgen vanaf nu zes maanden geen rijst meer. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties waarschuwde onlangs voor de catastrofe. Het land is afhankelijk van buitenlandse voedselhulp sinds er in de jaren negentig een hongersnood uitbrak. Naar schatting twee miljoen mensen kwamen om het leven.
De leiders uit Pyongyang lijken evenwel niet van plan snel toegevingen te doen aan de burgers, noch aan de internationale gemeenschap. De verbale krachtpatserij tussen Noord-Korea en Zuid-Korea kende de afgelopen week een nieuw hoogtepunt. Eerst werden er Zuid-Koreaanse managers uit een gezamenlijk industriegebied naar huis gestuurd. Noord-Korea testte vervolgens raketten in de Gele zee. Omdat Seoel zei dat het klaar stond om de nucleaire sites van Noord-Korea te bombarderen — mocht er een teken zijn dat er een atoomaanval komt — dreigde Pyongyang ermee Zuid-Korea ‘tot as te herleiden’. Donderdag zei Pyongyang dat het ‘oorlogszuchtige Zuid-Koreaanse leger drie gevechtsschepen diep in de Noord-Koreaanse territoriale wateren heeft gestuurd’. Zuid-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers mogen daarom de grens niet langer over. Pyongyang heeft nu beslist de dialoog met Seoel op te schorten. Zuid-Korea wil dan weer dat Noord-Korea zijn toon verandert en stuurt aan op verdere onderhandelingen. Er komt voorlopig geen einde aan hun gebakkelei.
De herrie begon bij de verkiezing van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Die wil de bilaterale hulp afhankelijk maken van de nucleaire ontmanteling en de verbetering van de mensenrechten. Het harde antwoord van Pyongyang roept vragen op over de vastberadenheid van het regime om tot een vergelijk te komen.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il stelt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de vertraging in het nucleaire dossier. Analisten geloven dat Noord-Korea concessies hoopt te bemachtigen bij de Amerikaanse president George W. Bush voor diens termijn in november afloopt.
Het verbeteren van de mensenrechtensituatie is de tweede vereiste voor de bilaterale hulp. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden er in het communistische land 200.000 politieke gevangen zijn.
De problemen tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland slepen al langer aan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het door Japan bezette Korea verdeeld in het communistische Noord-Korea en het westers gezinde Zuid-Korea. In 1950 barstte de Koreaanse oorlog los nadat Noord-Korea het zuiden binnenviel. Miljoenen Koreanen verloren het leven en ook nu zijn de staten technisch nog in staat van oorlog. De wapenstilstand die in 1953 werd bekomen is immers geen officieel einde aan de oorlog.
Officiële naam: Democratische Volksrepubliek Korea Hoofdstad: Pyongyang Leider: Kim Jong-il Inwoners: 23.8 miljoen (VN 2007) Oppervlakte: 122.762 km2 (ongeveer vier maal zo groot als België) Taal: Koreaans Religie: Voornamelijk atheïstisch, maar ook traditioneel geloof Levensverwachting: 60 (mannen), 69 (vrouwen) |
7 maart, 2009 at 21:04
laat de vliegtuigen maar vliegen die noord koreanen durven toch niets
7 maart, 2009 at 22:02
En wat dan met de hongersnood? Zou het niet gezonder zijn om het budget voor nucleaire capaciteit te investeren in voedsel en primaire noden van de bevolking?